Nyt netværk – så gik det godt

“De gode fortællinger” nr 10

Niels Christian Sørensen, Thisted, ser tilbage på to forløb på Nørbygård. Et ophold i 2007 og et nyt ophold i 2008, hvor bostedet i mellemtiden var blevet etableret. Begge gange varede opholdet mere end et halvt år. Anden gang fik Niels fat i problemerne, og nu går det fint. Der skulle blandt andet et nyt netværk til. Niels er på kontanthjælp og har søgt om førtidspension.

”Køreprøven” er bestået
Niels sammenligner det at have gennemført et ophold som en slags køreprøve. Man lærer nogle ting, og øver sig lidt i de trygge rammer, men ligesom en nybagt bilist, der kun har kørt i skolevogn, skal man først når man kommer hjem, for alvor til at lære at køre bil uden kørelæreren ved siden af. Efter sit første ophold mener Niels, at det især var kombinationen af hans egen drikketrang, sammenholdt med venner der stadig drak, som gjorde, at det ikke gik godt. Netværkskonsulenten kom og besøgte ham, og det gav anledning til en forandring.

Flytning og nyt netværk
Det var i samtaler med hende, at jeg besluttede, at jeg måtte rykke teltpælene op og se kritisk på omgangskredsen, især de venner som stadig drak, fortæller Niels. Han gjorde sit, flyttede til lejlighed i Thisted, og han fik et nyt ophold på Nørbygård, som gik bedre end første gang. Hjemme igen med nyt netværk, har det holdt ved med ædruelighedeni 2 år og 2 måneder. Niels er helt sikker på, at det er afgørende at passe sin efterbehandling. – Første gang svigtede jeg AA – møderne og Nørbygårdforeningen. Det gør jeg ikke denne gang, siger Niels, der er meget påpasselig med at passe aftalerne. – Den første gang tænkte jeg at: ”en enkelt øl kan man da drikke”. Men det går lige tilbage til druk igen, fortæller Niels. Nu er han totalt afholdende, også fra alkoholfrie øl, og det er løsningen for ham.

God hjælp på Nørbygård
Niels synes, at han fik meget god hjælp på Nørbygård. Også med nogle vigtige praktiske ting som lejlighed og økonomi. At komme anden gang var lidt svært med moralske tømmermænd, men de gik ret hurtigt over. Til gengæld kunne Niels under sit andet ophold meget hurtigere komme i gang med sit personlige arbejde, for han kendte jo det hele i forvejen. – Jeg var glad for at være ”tårnmand”, fortæller Niels. Hvervet består i, at være ansvarlig for at hverdagen fungerer i ét af de tre tårne, hvor værelserne ligger.

”Familien siger, jeg har forandret mig meget”

Personlig forandring
– Mine venner og familie siger, at jeg har forandret mig meget efter andet ophold, fortæller Niels. Han synes også selv, det er mærkbart. Han føler sig meget bedre til at tackle tilværelsen, og han er blevet mere tålmodig. Mange af de ting han valgte at drikke på før, klarer han nu på en anden og bedre måde. Niels glæder sig også over at kunne vågne uden tømmermænd, og han mener, at han er blevet bedre til at vise omsorg overfor andre mennesker. – Nogle af de gamle drikkekammerater har ikke rykket sig en tomme, det er trist, siger Niels.

Niels